Festes en El Fondó de les Neus

Festes de tardor

Tots Sants

L’1 de noviembre es visita en el cementeri municipal a tots els difunts. Allí la gent  adorna les sepultures amb flors en record dels familiars absents.

Santa Cecilia

La Unió Musical de El Fondó de les Neus és una de les associacions culturals més difosa i arrelada en el nostre poble perquè, no en va, entre músics, educands, socis i simpatitzants es recolza en uns 500 veïns, aproximadament, de forma directa. Pel seu quefer i alegria és volguda per tots els fondoners.

Les primeres activitats que es coneixen de la Unió Musical daten de l’any 1880. Al llarg de tota la seua trajectòria la Unió Musical ha participat en múltiples actes de difusió musical com ara les Falles, Fogueres, Moros i Cristians, Intercanvis Musicals i concerts de Música als Pobles. També ha participat en el Certamen de Música de Cine de Cullera i en el XIVè Certamen Internacional Vila d’Aranda.

Des de 1993 fins a l’actualitat la Unió Musical ha participat en el Certamen Provincial Diputació d’Alacant, on cal destacar els premis obtinguts en 2011 amb primer premi i menció d’honor i un tercer premi en el Certamen Internacional de Bandes de Música ciutat de València. A més, està en possessió de la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals en commemoració dels seus 125 anys.

La Unió Musical en aquests moments disposa d’una Escola de Música amb més de setanta alumnes, a més d’una escola per a adults. La Unió Musical participa en la majoria d’actes importants del nostre poble, acompanyant les autoritats, veïns i qualsevol simpatitzant a disfrutar més si és possible d’aquests actes. En el mes de novembre té lloc la festivitat pròpia dels músics, ja que el 22 d’aquest mes és Santa Cecília, patrona de la música. Durant tot el mes s’organitzen Jornades Musicals que integren concerts de diferents tipus de música, cercaviles, jornades de convivència i un gran nombre d’activitats dirigides a promoure la cultura de la música. En l’actualitat dirigix la Unió Musical D. Emilio José Alpera.

Festes d’hivern

Betlem vivent de La Canalosa

En 1998 sorgix com una idea escolar. José Poveda Pérez, els xics i xiques, pares i mares del col·legi L´Om inicien amb molt pocs mitjans una representació teatral basant-se en l´acte dels Reis Mags d’Orient. En aquesta representació participen els habitants de la pedania recreant cabanyes on es realitzaven els diferents oficis, el castell d’Herodes, el Portal de Betlem, etc.

Una vegada finalitzada es realitza una degustació gastronòmica dels diferents productes de la comarca.

La Candelaria

S’augura la fi de l’hivern i se sol realitzar eixe dia una missa amb processó de veles enceses. Eixes veles enceses, s’utilitzen per a dies de tempestat perquè es pensa que t’alliberen dels trons.

Sant Blai

En els forns es realitzen els rotllos de Sant Blai que es beneïxen i després si et fa mal la gola es mengen perquè es diu que… “prevenen el mal de gola”.

Festes de primavera

San Isidre

Es tracta d’una romeria que se celebra al voltant del 15 de maig en El Fondó dels Neus, i la setmana següent en la pedania de La Canalosa. La gent es disfressa, es mengen productes típics com faves bullides, bunyols, pastes, etc., i, acompanyats de la Unió Musical del Fondó de les Neus, es puja al paratge de la Creu per a arreplegar al sant en la seua ermita.

Romeria dels paratges

Sorgix dels paratges del Fondó de les Neus en l’època dels 90 en la partida de l’Almistech. Allí es troba una xicoteta ermita on se celebra després de la pasqua el trasllat d’una imatge de la Mare de Déu de les Neus fins a la partida de la Solana, acompanyats pels veïns.

Últim dijous

És una festivitat local que se celebra en el municipi l’últim dijous abans de Quaresma. Els habitants solien eixir al camp a menjar conill fregit, truita, llesques amb ou… La setmana següent començaria el dejuni, abstinència de carn fins a la Pasqua.

Festes d’estiu

Festes en honor a la Ntra. Patrona la Mare de Déu de les Neus

Com cada any imparell se celebren en el nostre municipi les Festes Patronals en Honor a la Nostra Patrona la Mare de Déu de les Neus, on des de la Regidoria de Festes i la Comissió de Festes s’organitzen innombrables actes dirigits al públic en general. Tenen lloc de l’1 al 5 d’agost, sent el dia gran de la nostra Patrona el 5 d’agost. En 2015 van ser declarades d’Interés Turístic Autonòmic per la seua singularitat pel fet de compartir amb la veïna localitat d’Asp la nostra Patrona, La Mare de Déu de les Neus.

Festes de Moriscos i Cristians

Les festes de Moriscos i Cristians se celebren la primera quinzena de juliol després de les Jornades Culturals del municipi. De recent fundació, els seus actes es desenvolupen en cap de setmana. El primer dia de festa comencen amb l’entraeta, continuant amb desfilades, degustacions, cercaviles, mascletà, ofrena, etc., junt amb més actes que porten al visitant a disfrutar i viure les festes.

L’últim cap de setmana de gener celebren la mitja festa.

Shares