Ruta Els Evangelistes PR-CV 279

Perfil Ruta PRV279
 • Temps total: 3 h 50′
 • Distància total: 14 km
 • Desnivell total, ascens: 510 m
 • Desnivell total, descens: 510 m
 • Dificultat: BAIXA
 • Cartografia: MAPES I.G.N 1.25.000 Fulles Núm. 892-II (Hondón de los Frailes) i 893-I (Elx)
 • EL FONDÓ DE LES NEUS (380 m)
 • CAMÍ PUNTAL DE MATAMOROS (570 m)
 • ELS EVANGELISTES. CASA DE “EL TIO MARIANO” (680 m)
 • LA VALL DELS PINS (CORDAL SIERRA) (765 m)
 • CIMERA LA VELLA (835 m)
 • COVA DE “EL SORDO”. L’ALT PELAT (550 m)

És El Fondó de les Neus, per la seua privilegiada situació i extraordinaris valors paisatgístics, base de nombrosos itineraris excursionistes i muntanyencs. Amb el present PR es proposa una agradable excursió que discorre per antiquíssims i pintorescos camins i senderes que s’endinsen en l’ombria de la serra fins a la seua cota màxima: la Vella (835 m), descendint seguidament fins a la casa de “e Tio Mariano”, en l’extraordinari paratge de els Evangelistes, des d’on tornarem per l’ancestral Camí VelI de El Fondó i L’Alt Pelat fins al nostre punt departida. Es tracta d’una interessant i variat circuit, molt recomanat per a tota classe de persones excursionistes i amants de la naturalesa.

Situats en el centre de El Fondó de les Neus (380 m) eixirem cap als afores (S) pel carrer Nou, arribant després de caminar uns 500 metres davant una cruïlla, al costat de l’edifici de l’antic escorxador municipal. Seguirem pel camí de l’esquerra, en component ES.

Entre tradicionals cultius de secà, derruïdes coves i alguna casa de labor, arribarem al final de l’asfalt, al peu de la serra.

Ja per camí de terra ens anirem elevant en fort pendent i frondós bosc de pineda, fins a confluir en un altre camí, transversal, en la base nord del Puntal de Matamoros (570 m) (3,250 km) (1 h 00′)

Girarem a la nostra dreta (SO), refusant el ramal que per l’esquerra descendeix cap al paratge del Tolomó, i el que, recte, es dirigeix a La Caixa i el Puntal de Matamoros, continuant seguidament fins a Crevillent (*PRs 108 i 109)

El nou camí suavitza el pendent, descendeix lleugerament i torna a elevar-se, tot això pel vessant N de la serra, arribant d’aquesta manera al paratge de Els Evangelistes, altiplà de terres cultivades d’ametlers, per davall del cim, on les ruïnes de la casa de “el tio Mariano” presideixen aquest paratge de gran bellesa paisatgística (680 m) (5,350 km) (1h 30′)

Prosseguirem pel camí asfaltat uns 25 m, abandonant-ho en la primera (4,300 km) (1h 45′) i pronunciada corba a la dreta. Haurem de seguir rectes (E) per un altre de terra que naix en la mateixa corba. El camí prompte acaba en un replà, transformant-se en senda, la qual s’eleva fent un flanquege, en fort pendent, fins a entroncar a la Vall doneu Pins, fondonada amb frondosos pins en el cordal capdavanter (765 m) (6,050 km) (*1h 50′)

Des d’aquest punt ens elevarem a la dreta (SO), refusant les senderes que per l’esquerra descendeixen a Crevillent per la Senda Dolça i el Pouet de la Mel. Després de passar per l’avenc de “el tio Cano”, i sempre per les cotes màximes del cordal, arribarem a la cimera de La Vella (835 m) (7,750 m) (2h 30′)

Entre la vasta panoràmica que podem contemplar destaca l’àmplia visió de la franja litoral del sud de la província d’Alacant: Elx, Crevillent, nombrosos pobles de la Vega Baixa del Segura, les serres de Callosa i Oriola… Mentre que pel N i NO podem contemplar una magnífica perspectiva de El Fondó de les Neus i Hondón de los Frailes, tancant l’horitzó, al lluny, la serra de l’Algaiat.

Des del cim descendirem per la carretereta de servei, asfaltada, fins a la casa de “el tio Mariano” (680 m) (9,550 km) (2h 50′) i prenent el camí que passa al costat d’ella seguirem cap al SO, entroncant seguidament amb el “Camí Vell de El Fondó”, pel qual continuarem en gir a la dreta en clara component N. D’aquesta manera, en el descens, passarem per la Cova del Sord, (550 m) (10,800 km) (3h 05′) al costat de l’Ait Pelat, confluint poc després en un camí asfaltat, al costat d’un transformador elèctric. Per ell arribarem al nostre punt de partida a El Fondó de les Neus (380 m) (14,000 km) (3h 50′)

 

Ruta Els Evangelistes
Shares