Sender cicloturista PR-CV 280

Perfil PRV280
 • Temps total: 7 h 30′
 • Distància total: 32 km
 • Desnivell total, ascens: 275 m
 • Desnivell total, descens: 275 m
 • Dificultat: BAIXA
 • Cartografia: MAPES I.G.N. 1.25.000 Fulles Núm. 892-II (Hondón de los Frailes) i 893-I (Elx) MAPA MILITAR D’ESPANYA 1.50.000 Fulles Núm. 27-35 (Fortuna) i 28-35 (Elx)
 1. EL FONDÓ DE LES NEUS (380 m)
 2. LA CANALOSA (490 m)
 3. BARBARROJA (405 m)
 4. COLLADO DEL RUMBO (511 m)
 5. EL REBALSO (410 m)
 6. ÀREA RECREATIVA DE LA CUESTA (467 m)

El present itinerari ens permetrà conéixer bona part del terme municipal de El Fondó de les Neus. El recorregut discorre per la dilatada vall, de suaus llomes, dominat pels tradicionals cultius de vinyes, ametlers i oliveres, envoltat tot això per altives i elevades muntanyes que ho circumden: El Penyal de la Ofra, El Rotllo, L’Algaiat, El Cofer, Los Frailes i la serra de Crevillent. Els ancestrals camins que des de temps immemorial han comunicat els nuclis de població, unit a les nombroses i variades mostres d’arquitectura rural tradicional que tindrem ocasió de conéixer (cases, aljubs i safaretjos, forns moruns, corrals, coves, marges de pedra en sec…) constituiran un complement cultural importantíssim a l’activitat merament esportiva del recorregut.

Iniciarem el recorregut a El Fondó de les Neus, abandonant la població per la carretera d’Hondón de los Frailes. Al final de les últimes cases del carrer de la Creu girarem a la dreta (N), seguint el camí asfaltat que s’inicia paral·lel a la carretera de la Romana.

Des del primer moment podrem contemplar enfront de nosaltres l’arredonida mola de la Cava, cim més oriental de la serra de l’Algaiat, i a la seua dreta El Rotllo, prolongació de l’anterior i famosa per la seua cova i per la pedrera de “roig sanguini” nomenada per a. J. Cavanilles en les seues Observacions…del Regne de València, a la fi del XVIII. Per l’E apareix el Racó de Mitjavila, emmarcat per la serra de la Ofra, de proporcions més modestes.

Superades unes corbes del camí, flanquejades per nombrosos xalets, i ja en la recta confluent en la carretera de la Romana, podrem albirar a la dreta, una mica separada, una rudimentària casa-refugie construïda amb pedres del lloc, comptant amb interessant volta de “caputxí” i aljub d’arrossegament en els seus limítrofs, bella mostra de l’arquitectura popular. A uns 300 m abans de l’encreuament amb la carretera de la Romana haurem d’abandonar el camí, girant a l’esquerra (O) per un altre de terra que ens conduirà, donant una xicoteta marrada pel paratge de l’Almistec, a la carretera, just en l’inici del camí de la Solana (4,5 km)

Travessarem la carretera i pel nou camí seguirem “llaneando” en component SO, alternant-se terrenys esguitats de xalets i habitatges de segona residència amb altres ocupats per finques agrícoles, algunes d’elles amb antigues cases de cultiu com les dels Mayorazgos. D’aquesta manera en arribar a una pronunciada corba a l’esquerra abandonarem el camí, seguint un altre de terra que s’inicia per la dreta en component NO (7,8 km) , pel qual arribarem fins a l’altura d’un pal de línia elèctrica amb cruïlla (8,9 km)

Seguirem pel ramal de l’esquerra (SO), coincidint en aquest tram amb el corriol del Picatxo, ancestral via pecuària que des de la serra del Rotllo es dirigeix per La Canalosa Baixa fins a l’agut cim del Picatxo de Sant Gaietà, en la serra de Crevillent, marcant els termes municipals de El Fondó de les Neus i Hondón de los Frailes. Refusarem diversos camins transversals i asfaltats, seguint rectes en la mateixa component SO. Així arribarem a la pedania de La Canalosa (12,2 km), que compta amb diversos bars-restaurants, forn tradicional de llenya i botiga d’alimentació.

Eixirem de La Canalosa pel NO, al costat de l’escola, i seguirem el camí asfaltat que, pel paratge de la Inquisició, circumval·la la vessant N de la serra de Cofer, entre cultius d’ametlers, donant vistes a l’elegant silueta de la serra del Cantó. Ja en terme d’Oriola arribarem a un camí transversal, asfaltat, davant la lloma del Vent, soscavada per nombroses pedreres (16,4 km). Girant a l’esquerra (S) ens situarem seguidament en Barbarroja (19,1 km), on també podrem trobar servei de bar-restaurant.

Des d’aquest xicotet nucli rural prendrem per l’esquerra (N) el camí vell de La Canalosa, i ascendint entre cultius d’ametlers remuntarem el suau pendent que ens conduirà al serral del Rumb (21,2 km), configurat entre les serres de Cofer i la dels Frares, en solitari paratge d’extraordinari entorn paisatgístic.

Superades les cases del Rumb, i ja en el descens, podrem apreciar a la dreta del camí un interessant aljub d’arrossegament, amb la seua  contrabarsa, àmplia cisterna i rafal tancat, lamentablement en estat ruïnós. Poc després confluirem en un camí asfaltat provinent de La Canalosa (22,2 km)

Prendrem el ramal de la dreta (ES) en uns 700 m, fins a arribar a una doble corba, lloc en el qual ho abandonarem, per a seguir per un altre camí, secundari i de terra, que s’inicia per l’esquerra en component E. Passarem al costat de la “Casa Cremades”, restaurada i ben condicionada per a turisme rural, podent apreciar davant la casona contigua, a l’ombra de monumental carrasca, un interessantíssim aljub amb safareig i forn adossats. Immediatament arribarem a la pedania del Rebalso (25,1 km)

Croada la carretera de El Fondó de les Neus a Hondón de los Frailes continuarem rectes (ES) pel camí de la “Humbría de El Rebalso”, donant vistes a una immillorable panoràmica dels vessants septentrionals de la serra de Crevillent, densament poblades de pins blancs, i després de coincidir durant un curt tram amb el PR.V-255 “Sendera de Jaume el Barbut” prendrem per l’esquerra el ramal que ens conduirà fins a l’embassament de Sr. Francisco Mira Canovas i l’àrea recreativa de “la Cuesta” (o el Caminanto) (27,8 km), dotada amb bancs, taules, fogons…, en ideal enclavament per al descans.

Des d’aquest punt, passant al costat de la casa de “el Caminanto”, als peus del turó homònim, descendirem pel camí de “la Cuesta” fins al nostre punt de partida, finalitzant aquest variat circuit a El Fondó de les Neus (32,0 km)

Ruta Cicloturistica
Shares