Ruta Penya La Mina PR-CV 281

Perfil ruta Penya La Mina
  • Temps total: 5 h 15′
  • Distància total: 13,200 km
  • Desnivell total, ascens: 650 m
  • Desnivell total, descens: 650 m
  • Dificultat: MITJA-ALTA
  • Cartografia: MAPES I.G.N. 1:25.000. Nº 870-IV (La Romana) y 892-II (Hondón de los Frailes)
  1. LA CANALOSA (El Fondó de les Neus) (500 m)
  2. BASE SERRA (660 m)
  3. COLLADO DE LA CAVA (970 m)
  4. CIMERA PENYA LA MINA (1.053 m)

Des de la plaça de La Canalosa, a 50 m de l’Església, prendrem direcció de retorn a El Fondó de les Neus per la CV-843.  Res més eixir del poble, veurem el primer pal indicador a mà esquerra. Hem de seguir la carretera que passa per darrere de l’església, la qual té una bifurcació quasi eixint de La Canalosa per la seua part alta. La carretera principal va direcció dreta, girant N. Després d’ascendir per una empinada costa asfaltada, la carretera es converteix en pista de terra. Uns 200 metres després d’entrar a la pista ens trobarem un nou pal indicador que ens marca direcció esquerra, totalment O. Aquesta és la primera bifurcació que trobarem en el camí.

La pista segueix uns 300 metres direcció O per a passar després a direcció N, sempre pel camí principal i rebutjant els xicotets camins esquerra i dreta que puguem trobar.

Després d’uns 700 metres arribarem a un encreuament amb un altre camí de terra que ens ve de tota la solana de la Serra de l’Algaiat. En aquest punt trobarem un nou pal indicador, devent seguir ara direcció E, paral·lel a la serra. La primera bifurcació de la pista a esquerra l’haurem de rebutjar, però en uns 500 metres més arribarem a un encreuament més important on haurem de prendre direcció N i directes a la Serra. A la dreta arribaríem a La Canalosa novament però per un intricat camí i recte, vorejaríem tot el camp pel Pla *Petenera.

Aquest encreuament està marcat amb un pal. Seguim la pista obviant una bifurcació a dreta i en direcció S que ens retornaria a la pista anterior, fins a la seua final just enmig de camps de cultiu d’ametlers. En aqueix punt haurem de seguir pel marge esquerre dels bancals per a creuar a l’altre marge uns 100 metres més endavant. L’encreuament es realitza per un bancal abandonat per a entrar en muntanya per un pendent una mica fort i de ferm una cosa lliscant, sobretot si està mullat.

Aquesta zona és coneguda com el Rach Obscur, després de 50 m de desnivell s’arriba al canvi d’arracada, seguint aquest tall d’aigües, antic camí d’accés al serral de l’Alt de la Solana. A una altura d’uns 850 metres arribarem a una zona boscosa pròxima a un tàlveg, la sendera va entre els pins fent varis *zig-*zag i creuant el tàlveg uns 50 m de desnivell més alt. Des de la *pinad anem en direcció N, però res més creuar el tàlveg presa clarament direcció NO, vorejant a l’alt de la Solana fins arriba a la Cava (970 m)

Una vegada en l’alt de la Cava cal seguir el *cordal direcció O, passant per la Microreserva de l’Ombria de la Serra de la Cava fins a arribar al serral de l’Algaiat, ja molt pròxims al cim. Des del Collado i per la part de solana de la serra arribarem a la Penya de la Mina de 1.053 metres. Aquest últim tram és el més abrupte del recorregut havent de portar cura en la progressió.

El descens des de la Penya de la Mina es realitza pel mateix recorregut, però es poden optar per xicotetes variants o opcions de descens diferents. Una d’elles és des del serral i en direcció S, per tot el tàlveg que arranca des del mateix serral fins al Rach Obscur, antiga sendera d’accés a la Romana des de La Canalosa.

Una altra opció és prendre direcció N al Collado seguint la sendera que va per l’ombria de la Serra de l’Algaiat fins a la Romana. Tots dos recorreguts alternatius sense senyalitzar.

Ruta Penya La Mina
Shares